The company from Prijepolje itself processes potatoes into french fries

--
[–>

Pogon za preradu krompira porodice Šljukić iz Prijepolja, proizvodnju pomfrita počeo je 2018. godine, a ideju za biznis dobili su tako što su uvideli da sav pomfrit u našoj državi koji kupujemo i koristimo dolazi iz uvoza.

[–>

Tamara Šljukić kaže da su se tada zapitali zašto jedna zemlja kao što je Srbija koja ima odlično podneblje za uzgoj krompira ne iskoristi taj potencijal.

[–>[–>

Submitted photos of the company “Vagončić” Pomfrit firme “Vagončić”

Sada su priču zaokružili, od uzgoja do plasmana. Deo sirovine, krompira, uzgajaju sami, deo otkupljuju, zatim u pogonu prerađuju, da bi svoj gotov proizvod – pomfrit – pripremali u svojoj prodavnici brze hrane.

[–>[–>

“Kroz našu prvu delatnost, brzu hranu, smo plasirali mnogo pomfrita i videli da taj proizvod ima odličnu prodaju”, kaže Tamara. 

[–>

Baš ovako je sve počelo, a početak im je, kao i svaki početak, bio težak, ali se sav trud isplatio.

[–>

“U početku je bilo mnogo teško. Ušli smo u posao hrabro, ali nespremni na sve šta nas čeka. Proizvodnja hrane je veoma ozbiljan posao, a priprema prostora, sertifikata i ambalaže je proces koji je trajao dve godine. Sada je mnogo lakše. Radimo i trudimo se da se svake godine unapredjujemo”, kaže ona.

[–>

Submitted photos of the company “Vagončić” Proizvodni pogon firme “Vagončić”

EU je prepoznala ideju, entuzijazam i trud ove vredne porodice i pomogla im da posao ubuduće obavljaju brže i lakše. EU PRO im je dotirao sredstva kojim su unapredili proizvodnju i poslovanje.

[–>

Tamara kaže da je saradnja sa EU-pro timom za njih bila nezaboravno poslovno iskustvo.

[–>

“Tu su vrlo profesionalni mentori spremni da u bilo koje doba dana pomognu i da odgovore na sva pitanja i nedoumice. Bilo nam je potrebno dosta dokumentacije, a period implementacije projekta od početka izrade biznis plana do dobijanja sredstava je trajao godinu i po dana”, priča Tamara za EUpravo zato.

[–>

Novac koji su dobili od EU, iskoristili su da naprave magacin za skladištenje krompira i kupovinu nove poluautomatske pakerice koja im znatno unapređuje posao, doprinoseći brzini pakovanja proizvoda.

[–>

Otpada u proizvodnji gotovo da nema, sitni pomfrit se termički obrađuje, pakuje i plasira pekarama i buregdžinicama, a otpad iz ljuštilice služi kao hrana za životinje.

[–>

French fries Wagoncic

Submitted photos of the company “Vagončić” Pomfrit Vagončić

Porodica je svoj biznis održala u vreme ekonomske krize, verujući u uspeh i radeći vredno. Oni veruju da svaki porodični biznis uspe ukoliko se svaki član trudi da doprinese tom uspehu.

[–>

Tamara ima i poruku za sve mlade preduzetnike koji žele da se upuste u preduzetničke vode.

[–>

“Naša poruka mladim preduzetnicima je da u svojoj želji budu istrajni i da nikad ne odustaju od svojih ideja, već da se naoružaju znanjem i strpljenjem i hrabro krenu napred”.

[–>

Kako sve Evropska unija može da pomogne investiranjem u vaš biznis, možete pronaći na sajtu www.eumogucnosti.rs

[–>[–>[–>[–>[–>

The article is in Serbian

Serbia

Tags: company Prijepolje processes potatoes french fries

-

NEXT A delivery man from Belgrade angered the Serbs: He received a tip and stole a doormat from the corridor of the building